جراحی فک بالا

هر آنچه باید درباره جراحی فک بالا بدانید

آنچه می خوانید...

اصلاح حالت قرارگیری دندان ها بر روی هم و به طور کلی نحوه‌ گاز گرفتن (بایت)، به تنهایی فقط با استراتژی ارتودنسی امکان پذیر نیست. به طور مثال زمانی که استخوان‌های صورت و فک شما با یکدیگر در حالت تعادل قرار ندارند نمی توان از ارتودنسی برای حل مشکل بایت استفاده کرد. عمل جراحی فک بالا یا ماکسیلاری استئوتومی، عملی است که در این شرایط کمک کننده است. در طی این درمان، جراح استخوان بالایی دندان ها را برش می دهد تا که کل فک بالا، از جمله سقف دهان و دندان های بالایی، بتواند به صورت یک واحد مستقل حرکت کند. در مرحله‌ی بعدی فک و دندان های بالایی تا هنگامی که به درستی با دندان های پایین تناسب پیدا کنند،  حرکت داده می شوند. در ادامه با ما همراه باشید تا به صورت مفصل راجع به مسائل مربوط به عمل جراحی فک بالا صحبت کنیم. برای شروع اجازه دهید ببینیم عمل به چه صورتی انجام می شود.

عملیات جراحی فک بالا به چه صورت انجام می شود؟

عمل جراحی فک بالا، تماماً از داخل دهان شما انجام خواهد شد تا که جای زخم قابل مشاهده ای روی پوست صورت به وجود نیاید. برای شروع عمل، برشی در لثه‌ی بالای دندان های شما ایجاد می شود تا که به استخوان فک دسترسی پیدا شود. پس از آن فک بالایی با یک اره‌ی کوچک بریده شده تا که به صورت کنترل شده شکسته شود. سپس همانطور که در مقدمه نیز گفته شد، فک به موقعیت جدید خود منتقل شده و با صفحات فلزی و پیچ های کوچک مخصوص در آن جا نگه داشته می شود.

جراحی فک بالا

بعد از عمل باید انتظار چه مواردی را داشت؟

شاید برای تان تعجب آور باشد که بگوییم خود این عمل درد خاصی به همراه ندارد. ولی با این وجود، احتمال دارد که پس از انجام عمل کمی درد به سراغتان بیاید. داروهای مسکن معمولی برای گذراندن این شرایط برای شما تجویز خواهند شد. این ناراحتی معمولاً در چندین روز اول پس از عمل بدتر خواهد بود و ممکن است چند هفته طول بکشد تا به صورت کامل از بین برود. همچنین پس از انجام عمل، لازم است اطمینان حاصل شود که ناحیه‌ی مورد نظر بدون هیچ گونه عفونتی بهبود می یابد. بنابراین زمانی که در بیمارستان بستری هستید، از طریق ورید بازویی به شما آنتی بیوتیک تزریق خواهد شد. پس از آن نیز با داروهای مسکن و آنتی بیوتیک به خانه فرستاده می شوید.

از دیگر اتفاقات بعد از عملی که می توان به آن ها اشاره کرد این است که بلافاصله پس از جراحی فک بالا، صورت شما متورم خواهد شد و در فک احساس سفتی می کنید. در این زمان هر دو فک شما سفت می شوند و متوجه خواهید شد که نمی توانید زیاد دهان خود را باز کنید. علاوه بر این، بینی شما بیشتر مواقع مسدود خواهد بود و ممکن است مجبور باشید از طریق دهان خود تنفس کنید. در گلو نیز ممکن است کمی حس ناراحتی داشته باشید و عمل بلع دشوار باشد.

در ارتباط با تورم و کبودی پس از عمل نیز می توان گفت که این دو به طور کلی در روز دوم و سوم در بدترین شرایط خود می باشند. شما می توانید برای کاهش تورم از کمپرس سرد استفاده کنید. بیشتر تورم پس از دو هفته ناپدید خواهد شد، اما در بیشتر مواقع ورم های ظریفی وجود دارند که ممکن است چندین ماه طول بکشد تا ناپدید شوند.

دلایل انجام جراحی فک بالا

  • جراحی فک بالا ممکن است برای اصلاح مشکلاتی مثل موارد زیر انجام شود.
  • فک فوقانی به صورت قابل توجهی عقب رفته و یا بیرون زده باشد.
  • کراس بایت (نوعی ناهماهنگی دندان ها که در آن دندان های فوقانی در داخل دندان های پایین قرار می گیرند.)
  • نمایان شدن بیش از حد و یا خیلی کم دندان ها.
  • اپن بایت (نوعی ناهماهنگی دندان که در آن دندان های بالا و پایین به هم نمی رسند و یا در موقعیت صحیح گاز نمی گیرند.)
  • کاهش رشد قسمت میانی صورت (هیپوپلازی میانی صورت).

عوارض و مشکلات احتمالی پس از عمل

به طور کلی هر عملی در این جهان عوارضی به همراه دارد و جراحی فک بالا نیز مستثنی نخواهد بود. اما خوشبختانه در جراحی عوارض نادر هستند و اغلب برای همه اتفاق نمی افتند. با این حال، مهم است که از آنها آگاهی داشته باشید. مهمترین این عوارض عبارت اند از:

  • خونریزی: اغلب شما پس از انجام جراحی فک بالا متوجه خونریزی های خفیفی از بینی خود خواهید شد که ممکن است یک هفته یا بیشتر طول بکشد تا برطرف شود.
  • بی حسی: لب بالایی شما بعد از انجام عمل بی حس خواهد شد که چندین هفته ممکن است طول بکشد تا برطرف شود.
  • عفونت: صفحات و پیچ های کوچکی که باعث می شوند فک شما در موقعیت جدیدی قرار گیرد ممکن است عفونی شوند.این عارضه اغلب بدلیل بهداشت دهان ناکافی بیمار بعد از عمل است.
  • تنظیم بایت: در هفته های بعد از جراحی اغلب لازم است که باندهای الاستیک روی بریس های ارتودنسی خود قرار دهید تا بایت شما را به موقعیت جدید هدایت کند. اگر روابط دندانی جدید شما کاملاً درست نباشد، به ندرت ممکن است یک عملیات کوچک دوم برای تغییر جای صفحات ثابت و پیچ ها لازم باشد

هزینه جراحی فک بالا

به طور کلی هزینه جراحی فک بالا برای هر فردی متفاوت است و این عمل هزینه ثابتی ندارد. در واقع تعیین هزینه نهایی این جراحی به شرایط و نیازهای هر بیمار بستگی خواهد داشت. علاوه بر ناهنجاری های بیمار عوامل دیگری مانند دستمزد جراح، هزینه‌های بیمارستان، هزینه آزمایشات و عکسبرداری ها، هزینه داروها و درمان های تکمیلی بر تعیین قیمت نهایی جراحی فک بالا تاثیرگذار است.

توصیه پایانی

عمل جراحی فک بالا با هدف بهبود ظاهر و عملکرد فک بالایی توسط متخصص جراح انجام می شود. توجه داشته باشید که انتخاب بهترین جراح فک و صورت به دلیل حساسیت این ناحیه بسیار حائز اهمیت است. علاوه بر انتخاب جراح خوب، نکته بسیار مهم این است که پس از جراحی فک تا چندین هفته بیمار باید تحت نظر جراح باشد و حداقل به صورت هفتگی ویزیت شود، چون مراقبت های بعد از عمل در کسب نتیجه مطلوب و کاهش عوارض بسیار موثر است. لذا انتخاب جراح فک و صورت خوب و رعایت نکات بعد از عمل می تواند نقش بسزایی در کاهش عوارض جانبی این عمل داشته باشد.

سوالات متداول

تا به اینجا با دلایل انجام، شرایط پس از عمل و نحوه انجام عمل جراحی فک بالا آشنا شدید. حال بیایید متداول ترین سوالات مربوط به این درمان را با یکدیگر بررسی کنیم.

دکتر آرش آذری پور

دکتر آرش آذری پور

متخصص جراحی دهان، فک و صورت
فارغ التحصیل سال 1380 از دانشگاه علوم پزشکی شهید بهدشتی در رشته پزشکی عمومی

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *