ایمپلنت دندان، راهی موثر برای جایگزینی دندان های از دست رفته در اثر عفونت، ضربه، پوسیدگی شدید دندان یا بیماری لثه است. کاشت ایمپلنت های دندانی یک راه حل دائمی محسوب می شوند، اما برای انجام چنین روشی حجم و استحکام استخوان از اهمیت بسزایی برخوردار است. گاهی اوقات، به خصوص زمانی که جای دندان ها برای مدت طولانی خالی باقی می مانند، استخوان فک تحلیل می روند. به همین علت برای حمایت از ایمپلنت، جراحی پیوند استخوان فک انجام می شود. تا انتهای این مقاله همراه ما باشید و با جراحی پیوند استخوان در ایمپلنت دندان آشنا شوید.
جراحی پیوند استخوان فک چیست؟
این جراحی یک روش بسیار رایج است که توسط متخصص جراح دهان، فک و صورت یا متخصص ایمپلنت (ایمپلنتولوژیست) انجام می شود. پیوند استخوان فک در نواحی تحلیل رفته می تواند به افزایش حجم و تراکم استخوان فک کمک کند. در واقع برای کاشت ایمپلنت باید استخوان های فک از تراکم و استحکام خوبی برخوردار باشند که بدون مشکل جایگزین دندان های از دست رفته شوند. اگر استخوان فک کم تراکم، ضعیف یا تحلیل رفته باشد، ایمپلنت در اثر فشار و جویدن مکرر استحکام کافی نخواهد داشت و در جای دندان قرار نمی گیرد. بنابراین، جراحی پیوند استخوان باید برای کاشت ایمپلنت در استخوان های تحلیل رفته انجام شود.
مواد پیوند استخوان ممکن است از بدن فرد گرفته شود (اتوژن) یا ممکن است از بانک بافت انسانی (آلوگرافت) یا بانک بافت حیوانی (زنوگرافت) خریداری شود.در برخی موارد، مواد پیوند استخوان ممکن است مصنوعی (آلوپلاست) باشد.
پیوند استخوان فک چگونه عمل میکند؟
پس از انجام پیوند استخوان، بدن به خودی خود ترمیم را انجام می دهد. به عبارت دیگر، پیوند استخوان فک مانند پایه ای است که بافت استخوانی می تواند روی آن رشد کرده و بازسازی شود. در برخی موارد، جراح شما ممکن است پیوند استخوان را با پلاسمای غنی از پلاکت (PRP) ترکیب کند. این پلاسما از خون خود بیمار گرفته شده و برای بهبود و بازسازی بافت استفاده می شود.
بیشتر بخوانید: جراحی فک پایین (استئوتومی)
پیوند استخوان فک برای چه کسانی مناسب است؟
در صورتی که استخوان فک در فردی از بین رفته باشد یا در حال تحلیل رفتن باشد، پیوند استخوان ضروری است. به طور کلی، این جراحی در صورت وجود شرایط زیر توصیه می شود:
- دندان کشیده شده و از دست رفته
- ایمپلنت دندان
- بازسازی فک قبل از گذاشتن دندان مصنوعی
- تحلیل استخوان ناشی از بیماری های لثه (پریودنتال)
تکنیک های مختلف پیوند استخوان
روش های مختلف پیوند استخوان به 3 دسته اصلی تقسیم می شوند:
- پیوند ساکت ( حفره دندان): این نوع پیوند بلافاصله پس از کشیدن دندان در حفره دندان قرار داده شده و فضای خالی دندان کشیده شده را پر می کند و از فرورفتگی دو طرف ساکت جلوگیری می کند.
- افزایش عرض ریج: در صورتی که دندان شما برای مدت طولانی کشیده شده باشد، استخوان فک نگهدارنده ممکن است نازک تر از قبل باشد. افزایش عرض ریج باعث افزایش عرض و حجم استخوان فک میشود، بنابراین میتواند پایه ای ثابت برای ایمپلنتها یا سایر گزینههای ترمیمی ایجاد کند.
- لیفت سینوس: سینوس های فک بالا درست بالای دندان های عقب در فک بالای شما قرار دارند. اگر دندان های عقب فک بالا از بین رفته باشند، سینوس ها میتوانند به سمت پایین بیفتند و به فضایی که ریشه دندان اشغال کرده بود، حمله کند. در این صورت، ایمپلنت ها نمی توانند در فک قرار گیرند، چرا که استخوان کافی وجود ندارد و به غشای سینوس نفوذ می کنند. برای رفع این مشکل، جراح فک می تواند لیفت سینوس را انجام دهد. این روش سینوس را به موقعیت اولیه خود برمی گرداند. سپس پیوند استخوان در زیر سینوس قرار داده میشود و پایه محکمی برای ایمپلنتهای دندان ایجاد میکند.
آمادگی برای پیوند استخوان فک در ایمپلنت
برای انجام پیوند استخوان در ایمپلنت، انجام برخی اقدامات نیاز است که عبارتند از:
- تهیه رادیوگرافی های مخصوص و بررسی دقیق شکل و اندازه های سینوس و استخوان باقیمانده توسط جراح
- در مورد داروهایی که استفاده می کنید، بخصوص داروهای رقیق کننده خون، که خطر عوارض خونریزی در حین جراحی را افزایش می دهد، با پزشک خود مشورت کنید.
روند جراحی پیوند استخوان
- پیش از انجام جراحی، تزریق بیحسی انجام شده و علائم حیاتی تحت نظر گرفته می شوند.
- تکنسین دندان، محل انجام جراحی را تمیز می کند.
- سپس جراح برشی در ناحیه لثه برای جداسازی آن از استخوان در محل پیوند ایجاد می کند.
- جراح، مواد استخوانی را بین دو قسمت از استخوان که باید با هم رشد کنند قرار می دهد.
- پیوند استخوان با ماده ای چسبنده یا غشای قابل حل یا با پیچ های مخصوص محکم می شود.
- سپس برش ایجاد شده بخیه می شود.
بعد از جراحی پیوند استخوان فک
درد، تورم و کبودی از عوارض شایع جراحی پیوند استخوان هستند که معمولا طی چند روز از بین می روند. این علائم با مسکن ها کنترل می شوند. آنتی بیوتیک نیز ممکن است توسط پزشک تجویز شود و میبایست دقیقا طبق دستور پزشک مصرف شود. از طرفی طی چند روز اول پس از جراحی ممکن است خرده هایی از استخوان بیرون بیایند که معمولا شبیه دانه های نمک یا شن هستند. اگرچه در این شرایط جای نگرانی نیست اما بهتر است در این باره با پزشک خود مشورت کنید.
خطرات و مشکلات جراحی پیوند استخوان
به طور کلی پیوند استخوان در دهان عملی ایمن است اما ممکن است برخی خطرات را به همراه داشته باشد. این خطرات عبارتند از:
- عفونت
- خونریزی
- احتمال از بین رفتن و تحلیل استخوان پیوندی یا بخشی از آن
دوره نقاهت پس از جراحی
اگر چه پس از یک یا دو هفته حال بیمار بهتر شده و احساس بهتری خواهد داشت، اما ممکن است بهبود کامل پیوند استخوان دندان بین سه تا نه ماه و گاهی اوقات بیشتر طول بکشد. زمان بهبودی به عوامل مختلفی مانند نوع پیوند، ناحیه ای که پیوند در آن قرار داده شده و ظرفیت التیام بدن بیمار بستگی دارد.
کلام آخر
هنگامی که استخوان فک تحلیل رفته باشد، پیوند استخوان دندان ضروری است. این روش معمولاً قبل از کاشت ایمپلنت دندانی یا زمانی که از دست دادن استخوان بر دندانهای مجاور تأثیر منفی میگذارد، انجام میشود. کاشت ایمپلنت دندان بدون در نظر گرفتن استحکام و تراکم استخوان های فک موفقیت آمیز نخواهد بود. با این حال، بسیاری از دندانپزشکان وجود دارند که نیاز به پیوند استخوان را تشخیص نمی دهند یا نمی توانند درمان کامل مورد نیاز برای اطمینان از درمان موفقیت آمیز ایمپلنت را ارائه دهند. به همین علت توصیه می شود که به یک متخصص جراح فک و صورت باتجربه و متبحر مراجعه کرده تا درمان های لازم به شیوه ای ماهرانه با حداقل تهاجم برای شما انجام شود.